decembrie 21, 2008 at 3:29 pm Lasă un comentariu

O nouă ipoteză: încălzirea globală a

prăjit celulele neanderthalilor

Rudele cele mai apropiate ale omului modern se poate să fi dispărut de pe faţa pământului pentru că aveau mutaţii incompatibile cu schimbările de climat.
Adaptările metabolice din Era Glaciară s-au dovedit a fi fatale pentru strămoşii omului modern după ce climatul de pe continentul european a început să se transforme, fluctuând de la perioade calde la perioade reci, preconizează Patrick Chinnery, specialist în biologie moleculară la Universitatea din Newcastle, Marea Britanie, citat de ,,Newscientist’’.
Biologul, alături de colegul său Gavin Hudson, a identificat mutaţii potenţial dăunătoare într-o secvenţă de ADN proaspăt decodificată în cadrul unui genom mitocondrial de neanderthal. Cei doi cercetători au găsit gene asociate bolilor neurodegenerative şi surzeniei. “Dacă le-am fi găsit la oamenii moderni, ar fi fost foarte grav”, se pronunţă Chinnery.
În toate celulele, de la drojdie la om, rolul principal al unei mitocondrii este să asigure energia necesară pentru alimentarea lor, proces care dă naştere moleculelor ATP.

Mitocondriile din corpul omului îşi fac treaba destul de eficient în condiţii ideale, generând 36 de asemenea molecule cu ajutorul energiei înmagazinate într-o singură moleculă de glucoză.

Mutaţiile care reuşesc să străpungă această eficienţă generează, în schimb, căldură, un proces care ar fi putut fi util pentru adaptarea neanderthalienilor la temperaturi scăzute. Cu toate acestea, un habitat mai cald şi mai puţin stabil din punct de vedere climatic ar fi putut fi fatal pentru strămoşii omului modern “dotat” cu asemenea mutaţii. Având în vedere că a fost decodificată o singură secvenţă de ADN neanderthalian, această ipoteză rămâne provizorie.
Extincţia neanderthalienilor acum 25.000 de ani rămâne încă fără explicaţie. Una dintre teorii spune că ei au pierit în faţa competiţiei cu oamenii moderni, alta că au fost eclipsaţi economic de către aceştia.
Reclame

Entry filed under: Uncategorized.

Another point of view..a bad one happy earth day(22 april)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Blog Stats

  • 615 hits

%d blogeri au apreciat asta: